‘Hier staat een nieuwe Sophie’

Zien we het goed? Ja! Daar zit ze. Tussen de stoere mannen van Elektro. Geconcentreerd, gefocust op haar werk. Sophie van Zutphen, pietje precies en stille kracht van Hal B.

Sophie

Na de dood van haar vader acht jaar geleden - Sophie verzorgde hem fulltime - veranderde haar leven zo ingrijpend, dat ze de grip een beetje verloor.
Het gevolg: een paar vervelende jaren op sociaal, maatschappelijk en financieel gebied. Maar, hoe vervelend die tijd ook was, Sophie’s zelfbewustzijn, Sophie’s kracht groeide. ‘Dit overkomt me niet meer’, nam ze zich stellig voor en ze ging aan de slag. Ze wilde weer helemaal zelfstandig worden, haar eigen leven leiden.

Werken, dat was Sophie’s eerste doel. Ze kon meteen starten bij MTB, bij de kleerhangers. Op het moment dat ze hoorde over de vacature bij Elektro, greep Sophie direct haar kans. ‘Elektro, dat heb ik altijd een spannend vakgebied gevonden. Er was iemand nodig bij solderen, dus maakte ik mijn interesse kenbaar.’ Met een groot vertrouwen in zichzelf en een flinke portie bluf solliciteerde ze. ‘Veel ervaring had ik niet. Sterker nog… ik had het nog nooit gedaan. Ik heb goed opgelet hoe collega Gerard het voordeed en wat denk je…? Ik had het in m’n vingers! Ik kan goed geconcentreerd werken en vind het fijn om priegelwerk te doen, dus prima!’. Werk en inkomen? Check!

Voor Sophie was dat het begin. Ze wilde van niemand meer afhankelijk zijn. ‘En dat begint met goed kunnen lezen en schrijven’, zegt Sophie en ze schreef zich in voor een cursus Nederlandse taal. ‘Begrijpend lezen en schrijven, heel erg interessant. En ik leer er zó veel. Onlangs kocht ik een laptop. Om daar goed mee te kunnen werken en om van alle mogelijkheden gebruik te kunnen maken, internetbankieren bijvoorbeeld, volg ik nu ook computerles. Eerst zorgden mijn broers nog voor mijn financiën en betalingen, nu hoef ik hun niet meer te vragen, ik kan het zelf. Dat voelt goed.’

Sinds een jaar woont Sophie in een mooie flat in Meerssen. Helemaal ingericht naar haar eigen smaak. Blauw is haar lievelingskleur. ‘Ik sta nu helemaal op eigen benen, ik heb alles perfect voor elkaar. Er is een nieuwe Sophie…’

Terug